Predstava Odklanjam vojno

Profesorji in dijaki Slovenskega šolskega centra smo bili deležni zanimive in ganljive predstave Rifiuto la guerra – Odklanjam vojno, zgodovinarja Piera Purinija. Purini ali Purič, kot se včasih rad sam poimenuje, je avtor glasbeno zgodovinske predstave, ki govori o prvi svetovni vojni iz zornega kota tistih, ki si vojne niso želeli. Predstava je sestavljena iz predavanj o zgodovinskih dogajanjih, iz diapozitivov in iz glasbenih utrinkov, v katerih se vrstijo miroljubne in antimilitaristične pesmi s celega sveta.

Sprva nam je Piero pripovedoval o skritih vzrokih vojne, ki so bili predvsem kolonialistični in ekonomski. Nato je predstavil znane Evropejce kot npr. Bertranda Russella in Alberta Einsteina, ki sta se skušala zoperstaviti vojnemu klanju. Russell je zaradi svojih pacifističnih idej celo pristal v zaporu.

Ekskurzija tehniškega pola na Idrijsko in Cerkljansko

Našo jesensko ekskurzijo, ki smo se je udeležili dijaki trienija  tehniškega pola iz Gorice,  je v sodelovanju z Zavodom za šolstvo omogočilo Ministrstvo za šolstvo in šport Republike Slovenije. Organizirala jo je pedagoška svetovalka Andreja Duhovnik, za kar se ji iskreno zahvaljujemo, saj smo tako spoznali še en kotiček matične domovine.
Startali smo zgodaj; pot nas je peljala v Idrijo, kjer smo si ogledali rudnik živega srebra in se seznanili z več  kot petstoletno  zgodovino njegovega delovanja. Zelo kompetentni vodiči so nas spremljali v Antonijev rov, ki je eden  najstarejših ohranjenih v Evropi, iz katerega so pridobili več kot osmino živega srebra v svetovnem merilu.
Živo srebro se v idrijskem rudniku pojavlja v dveh oblikah, kot samorodno in v obliki rdečega  živosrebrovega  sulfida, imenovanega cinabarit. Tudi mi smo lahko  videli na steni  bleščeče kapljice samorodnega živega srebra. Prvi raziskovalci so ga poimenovali "gorski sok".

Pobratenje #IoLeggoPerchè

Spoštovani starši in dijaki!
 
Od 22. do 30. 10. 2016 bo potekala akcija KUPI KNJIGO ŠOLI.
Če želite, boste lahko šli v knjigarno UBIK, kupili knjigo in jo podarili šoli Cankar Zois Vega.
Za vsako kupljeno knjigo bodo založniki podarili šoli dodatno knjigo.
Več na spletni strani www.ioleggoperche.it.
Hvala za sodelovanje!

 

 
 

Tečaj plezanja in tenisa

Na naši šoli sta letos v luči popestritve šolske ponudbe potekala športna tečaja plezanja in tenisa. Na začetku šolskega leta so se razredi naših šol v skladu z željami in sposobnostmi posameznih dijakov odločili za enega izmed tečajev. Za plezanje so se določili 3. C, 4. C, 5. C, 2. V, 3. V, 3. Z in 5. Z. Tenis pa so izbrali 1. V, 4. V, 5. V, 1. Z, 4. Z in 5. Z. Vsak razred se je udeležil šestih srečanj, kjer so vsi dijaki spoznali osnove izbranega športa in pridobili znanje za kasnejše udejstvovanje. Plezalni tečaj je potekal na plezalni steni Osnovne šole Ivana Roba v Šempetru pod vodstvom trenerjev DEŠ-a (Društvo ekstrmnih športov). Tečaj tenisa pa je potekal na igriščih in pod taktirko društva ASD Tennis Campagnuzza na Rojcah. Zaradi precejšnje razdalje (predvsem plezalne stene) in omejenega časa so se morali dijaki odpeljati na mesto treningov s kolesi, ki jih je priskrbela šola. Dijaki so pobudo sprejeli in se je udeležili z velikim navdušenjem, nekateri so celo izrazili željo za nadaljnjo tovrstno aktivnost.

Strokovna ekskurzija na Gorenjsko

Dijaki 1. in 2. razredov so se v torek, 19.04.2016, udeležili strokovne ekskurzije na Gorenjsko, ki jo je nudilo Ministrstvo za izobraževanje, zananost in šport RS v koordinaciji Zavoda RS za šolstvo.
Zbiranje je bilo v zgodnjih jutranjih urah na parkirišču v Rožni dolini, kjer so si zaspani dijaki, ki so prišli dovolj zgodaj, nabavili tudi malico. Kljub dobrim vremenskim napovedim je bilo jutro precej hladno, saj je bilo nebo prekrito z oblaki, pihala pa je tudi precej močna burja. Nekateri so se že bali, da bo dan zelo hladen in da niso dovolj oblečeni, čeprav so jih profesorji mirili, da bo verjetno na Gorenjskem lepše in topleje.
FaLang translation system by Faboba
High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT