Delavnica kreativnega pisanja

Dijaki 3.in 4. razreda zavoda Žige Zoisa, smer uprava, finance in marketing, smo se v marcu srečali s pesnico Majo Vidmar. Gre za vidno predstavnico slovenske poezije doma in v tujini. Izdala je številne  pesniške  zbirke, med njimi pravo uspešnico z naslovom  Razdalje telesa. Za svoje pesmi je prejela odmevne  nagrade, med njimi Jenkovo nagrado, nagrado iz Prešernovega sklada itd. Njeno delo so prevedli v številne jezike.
V Novi Gorici rojena pesnica je pri nas vodila delavnico kreativnega pisanja. V prijetnem in sodelovalnem vzdušju sta dve šolski uri prehitro minili. Upajmo, da bomo s tovrstnimi pobudami, ki spodbujajo osebnostni razvoj, pomagajo pri ubesedovanju čustev in domišlijskega sveta, nadaljevali tudi prihodnje leto.
Dijaki 3. razreda Ž.Zoisa
 

Nekje drugje

V ponedeljek, 6. 3. 2017 smo si ogledali razstavo o beguncih, ki jo je organizirala goriška fundacija (Fondazione Cassa di Risparmio di Gorizia). Večino zgodovinsko dokumentarnega materiala je prispeval Tržiški večnamenski center (Centro Polivalente del Monfalconese). Zgodovinar in profesor Paolo Malni je uredil to zanimivo fotografsko razstavo. Skozi bogato predstavitev nas je spremljala vodička in nam podrobno razložila, kako so potekali dogodki v času 1. svetovne vojne na Goriškem.  Prva svetovna vojna je naše kraje zelo prizadela, zato je preko 80.000 beguncev moralo zapustiti rojstne kraje. V to prisilno migracijo so morali tako furlanski kot slovenski prebivalci Goriške.

"Turisti" srebrni na 14. festivalu Več znanja za več turizma

V sredo, 1. februarja 2017, je potekal 14. mednarodni festival Več znanja za več turizma na sejmu NATOUR Alpe-Adria v Ljubljani. Dijaki 1. in 2. razreda Tehniškega zavoda turistične smeri so se letos prvič udeležili tega tekmovanja, ki ga vsako leto razpisuje Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Centrom RS za poklicno izobraževanje. Na tržnici v Ljubljani so predstavili turistični paket z naslovom "Moja meja/Il mio confine". Glavna naloga dijakov in dijakinj je bila, da so se v sklopu teme postavili v vlogo turističnih vodičev in oblikovali turistični program za ogled obmejnega prostora med Gorico in Novo Gorico. Preizkusili so se v vodenju, poznavanju znamenitosti, orientiranosti v prostoru ter podajanju informacij. Tekmovalna ekipa je za svoje dobro opravljeno delo osvojila srebrno priznanje.

Nagrajevanje natečaja Spoznaj borzo - Conoscere la borsa

Tudi letos so dijaki Tehniškega zavoda Cankar – Vega – Zois uspešno tekmovali na natečaju Spoznaj borzo – Conoscere la borsa, ki ga organizira Deutscher Sparkassen Verlag GmbH iz Stuttgarda. Na natečaju sodelujejo dijaki višjih srednjih šol iz Italije, Nemčije, Španije, Luksemburga in Švedske. Sodelovanje na natečaju je goriškim dijakom omogočila Fundacija goriške hranilnice - Fondazione cassa di risparmio di Gorizia, ki je dijakom in profesorjem plačala predvideno vpisnino in nudila profesorjem tehnično pomoč za izvedbo natečaja.

Sofijino pismo

Dober dan, profesorica,

z menoj je vse vredu, moja kanadska izkušnja se bliža polovici in čas beži. S šolo sem zadovoljna, v prvem polletju sem izbrala angleščino, yogo(v začetku je bilo zabavno, ampak kasneje je kljub pozitivnim vtisom postalo nekoliko naporno), glasbo, dizajn in pedagogijo. Obiskovala sem tudi nekatere tečaje, kot na primer tečaj matematike, potem pa sem se odločila za druge predmete, saj so pri matematiki obravnavali snov, ki sem jo že poznala. Prihodnji teden bom polagala izpite čez snov prvega polletja, v drugem polletju pa bom nadaljevala z istimi predmeti kot v prvem, z izjemo yoge, ki sem jo nadomestila z zgodovino Kanade.

Fotografska razstava Elise Colja - otvoritev

Toplo Vas vabimo
na otvoritev fotografske razstave
 
ELISE COLJA
 
dijakinje 5. razreda Žige Zoisa
 
v petek, 27. januarja 2017, ob 13.05
 
v veži Tehniškega zavoda s slovenskim učnim jezikom
v Puccinijevi ulici v Gorici.

14. Festival Več znanja za več turizma - Moja meja

 

NALOGA            VIDEOSPOT

 

ZA VIDEOSPOT ŠT. 38 - MOJA MEJA - GLASUJETE na strani TZS. 

Glasujte sedaj!

V sredo, 1. februarja 2017, se bomo dijaki 1. in 2. razreda Tehniškega zavoda turistične smeri, udeležili 14. mednarodnega festivala Več znanja za več turizma na sejmu NATOUR Alpe-Adria v Ljubljani.

Letošnja tema projekta je Potujem, torej sem in na to temo smo pripravili turistični paket Moja meja / Il mio confine ter kratek promocijski spot, ki ga je mogoče všečkati na Facebooku TZS. Glasovanje poteka od srede 25. januarja od 8. ure dalje do srede 1. februarja do 17. ure.

 

Drsanje na ledu

Tudi to zimo so na goriškem Travniku postavili "mestno" drsališče. Vstop so imeli seveda vsi, tako profesionalni drsalci, kot čisto začetniki. Obratovalo je čez cel december od jutra do večera. V zgodnjih urah, ko je večina ludi bila v službah, pa je bilo drsališče precej neobljudeno. Priložnost je bilo dobro izkoristiti in to so storili dijaki naših šol, ki so se med svojimi urami športne vzgoje s kolesi podali proti drsališču in se za dobro uro in pol preizkušali v piruetah oz. v navadnem peljanju brez padcev. Prve so si upali seveda "profesionalci", drugo pa "čisti začetniki". Slednji so se, malo za šalo in malo zares, kdaj pa kdaj poslužili tudi plastičnega - otrokom namenjenega - delfinčka. Zabave ni pogrešal skoraj nihče, nekateri so se nečesa naučili, preživeli pa so čisto vsi ...

Športni uspehi dijakinje Erike Bric

Vsem košarkarskim ljubiteljem so njeni uspehi že znani, predstavimo jih še vsem drugim. Dijakinja, ki obiskuje 2. razred turistične smeri, Erika Bric se je skoraj pred desetimi leti podala v košarkarske vode. Vztrajnost in redni treningi so ji omogočili konstantni napredek, kar jo je popeljalo do visoke ravni. Danes igra v raznih mladinskih ekipah italijanske reprezentance. Kar tako naprej!

FaLang translation system by Faboba
High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT