Sprejem prvošolcev

   V prvem tednu pouka namenjamo prvošolcem tehniškega pola posebno pozornost, da bi se lažje in hitreje vključili v našo šolsko skupnost. Tako smo se odločili za poučno ekskurzijo v našo bližnjo okolico. Vreme nam letos ni bilo najbolj naklonjeno, vendar smo to pobudo uspešno izpeljali. Iz višješolskega centra smo se v četrtek, 14. septembra, odpravili do frančiškanskega samostana na Kostanjevici. Tu nas je toplo sprejela prisrčna vodička gospa Mirjam, ki nam je prikazala pomembnost samostana iz kulturno-zgodovinskega vidika. Poleg grobnice zadnjih francoskih kraljev iz dinastije Burbonov se lahko Kostanjevica pohvali s prestižno knjižnico, ki hrani med drugim 30 inkunabul. Za nas je najbolj dragocena Slovnica Adama Bohoriča Arcticae Horulae iz leta 1584 z avtorjevim lastnoročnim posvetilom. Po ogledu samostana smo se napotili v mestno središče, kjer so nam profesorji predstavili znamenitosti, še zlasti tiste, ki pričajo o večstoletni prisotnosti Slovencev.
 

Tudi naslednjega dne smo se podali do mestnega središča za ogled pomembnejših stavb in ustanov.

Prvošolce pričakuje še ena poučna ekskurzija: ob priliki živahne Barkovljanke se bodo 7. oktobra podali na ogled Trsta.
 
 

Prvi dan pouka / Inizio attività didattica

Prvi dan pouka bo v ponedeljek 11. septembra od 8.10 do 12.05. Dijaki naj se zberejo v šolskih prostorih v ul. Puccini 14 v Gorici, kjer bodo dobili vsa navodila. 

Lunedì 11 settembre 2017 – primo giorno di lezione.
Ritrovo degli studenti presso i locali scolastici a Gorizia in via Puccini, 14 dalle ore 8.10 alle 12.05. I docenti comunicheranno tutte le informazioni necessarie per i primi giorni di lezione.

files/urniki/2017_09_11 ponedeljek.pdf

Klassenfahrt nach Klagenfurt

Am 12. Mai sind die ersten und die zweiten Klassen der Žiga-Zois-Schule nach Klagenfurt gefahren. Am Morgen war es regnerisch, dann aber sonnig und warm.
Zuerst haben wir die Zweisprachige Handelsakademie besichtigt. Der Schulleiter Prof. Pogelschek hat uns empfangen und die Schule vorgestellt. Die SchülerInnen sprechen  und lernen hier Slowenisch und Deutsch. Dann wurden wir in fünf Gruppen aufgeteilt und sind in die Klassen gegangen. Die zweiten Tourismusklassen haben das Projekt „Moja meja-Meine Grenze“ präsentiert. In der Klasse haben wir die Schülerinnen und Schüler kennen gelernt und mit ihnen gesprochen. Sie sehen sehr sympathisch aus. Wir haben sie zu uns nach Görz eingeladen.
Nach dem Besuch sind wir in die Innenstadt gefahren. Im Landhaus haben wir den Wappensaal mit dem Fürstenstein besichtigt. Der Saal ist wunderbar. Die Führung war in der deutschen Sprache. Wir haben auch im Sitzungssaal des Kärtner Parlaments gesessen. Es war sehr interessant. Auf dem Neuen Platz haben wir den großen Lindwurmbrunnen und das Maria-Theresien-Denkmal gesehen. In der Fußgängerzone haben wir die schöne Kramergasse mit dem Wörthersee Mandl gesehen, den Alten Platz, das alte Rathaus mit dem Innenhof, die Wienergasse und noch die Pfarrkirche. Auf dem Alten Platz haben wir Interviews gemacht.
Unsere letzte Sehenswürdigkeit war der Herzogstuhl auf dem Zollfeld.
Um 17 Uhr haben wir Kärnten verlassen. Das war wirklich ein sehr schöner Freitag. Wir haben viel Neues kennen gelernt und auch viel Spaß gehabt.
 
2T und 2UFM der Žiga-Zois-Schule
 

Sofijino pismo /2

Draga profesorica, odgovarjam z zamudo, saj sem tako zaposlena, da včasih ne utegnem niti pregledati  svoje pošte.
Moje življenje je zelo pestro: včeraj sem se vrnila v zimsko Kanado iz toplih krajev, kjer sem preživela čudovit teden s svojo tukajšnjo družino. Tam sem tudi plavala z delfini, kar je bilo zame enkratno in nepozabno  doživetje.
 
Čas beži, saj je minilo že sedem mesecev od mojega prihoda. Izvedela sem, da so se moji sošolci zelo zabavali na šolskem izletu. Sara mi je posredovala naloge in vaje iz nemščine, da bom lahko nadoknadila zamujeno. Prav tako sem se dogovorila z njo in Martino, da se bomo poleti učile skupaj in ponovile snov letošnjega leta.
Čeprav ste na drugem koncu sveta, pa novice potujejo... Tako sem izvedela,  da je naša šola  pristopila k zanimivemu projektu v zvezi z Združenimi narodi, pri katerem je sodeloval tudi Saša. Upam, da bom tudi jaz lahko  sodelovala pri tem.
Komaj čakam, da bom lahko svojo izkušnjo delila s sošolci. Pogrešam pa tudi vaše lekcije, saj sem prav zaradi oddaljenosti, tu, v Kanadi,  spoznala pravo vrednost naše šole.
 
Sofia

Delavnica kreativnega pisanja

Dijaki 3.in 4. razreda zavoda Žige Zoisa, smer uprava, finance in marketing, smo se v marcu srečali s pesnico Majo Vidmar. Gre za vidno predstavnico slovenske poezije doma in v tujini. Izdala je številne  pesniške  zbirke, med njimi pravo uspešnico z naslovom  Razdalje telesa. Za svoje pesmi je prejela odmevne  nagrade, med njimi Jenkovo nagrado, nagrado iz Prešernovega sklada itd. Njeno delo so prevedli v številne jezike.
V Novi Gorici rojena pesnica je pri nas vodila delavnico kreativnega pisanja. V prijetnem in sodelovalnem vzdušju sta dve šolski uri prehitro minili. Upajmo, da bomo s tovrstnimi pobudami, ki spodbujajo osebnostni razvoj, pomagajo pri ubesedovanju čustev in domišlijskega sveta, nadaljevali tudi prihodnje leto.
Dijaki 3. razreda Ž.Zoisa
 

"Turisti" srebrni na 14. festivalu Več znanja za več turizma

V sredo, 1. februarja 2017, je potekal 14. mednarodni festival Več znanja za več turizma na sejmu NATOUR Alpe-Adria v Ljubljani. Dijaki 1. in 2. razreda Tehniškega zavoda turistične smeri so se letos prvič udeležili tega tekmovanja, ki ga vsako leto razpisuje Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Centrom RS za poklicno izobraževanje. Na tržnici v Ljubljani so predstavili turistični paket z naslovom "Moja meja/Il mio confine". Glavna naloga dijakov in dijakinj je bila, da so se v sklopu teme postavili v vlogo turističnih vodičev in oblikovali turistični program za ogled obmejnega prostora med Gorico in Novo Gorico. Preizkusili so se v vodenju, poznavanju znamenitosti, orientiranosti v prostoru ter podajanju informacij. Tekmovalna ekipa je za svoje dobro opravljeno delo osvojila srebrno priznanje.

Nagrajevanje natečaja Spoznaj borzo - Conoscere la borsa

Tudi letos so dijaki Tehniškega zavoda Cankar – Vega – Zois uspešno tekmovali na natečaju Spoznaj borzo – Conoscere la borsa, ki ga organizira Deutscher Sparkassen Verlag GmbH iz Stuttgarda. Na natečaju sodelujejo dijaki višjih srednjih šol iz Italije, Nemčije, Španije, Luksemburga in Švedske. Sodelovanje na natečaju je goriškim dijakom omogočila Fundacija goriške hranilnice - Fondazione cassa di risparmio di Gorizia, ki je dijakom in profesorjem plačala predvideno vpisnino in nudila profesorjem tehnično pomoč za izvedbo natečaja.

Sofijino pismo

Dober dan, profesorica,

z menoj je vse vredu, moja kanadska izkušnja se bliža polovici in čas beži. S šolo sem zadovoljna, v prvem polletju sem izbrala angleščino, yogo(v začetku je bilo zabavno, ampak kasneje je kljub pozitivnim vtisom postalo nekoliko naporno), glasbo, dizajn in pedagogijo. Obiskovala sem tudi nekatere tečaje, kot na primer tečaj matematike, potem pa sem se odločila za druge predmete, saj so pri matematiki obravnavali snov, ki sem jo že poznala. Prihodnji teden bom polagala izpite čez snov prvega polletja, v drugem polletju pa bom nadaljevala z istimi predmeti kot v prvem, z izjemo yoge, ki sem jo nadomestila z zgodovino Kanade.

14. Festival Več znanja za več turizma - Moja meja

 

NALOGA            VIDEOSPOT

 

ZA VIDEOSPOT ŠT. 38 - MOJA MEJA - GLASUJETE na strani TZS. 

Glasujte sedaj!

V sredo, 1. februarja 2017, se bomo dijaki 1. in 2. razreda Tehniškega zavoda turistične smeri, udeležili 14. mednarodnega festivala Več znanja za več turizma na sejmu NATOUR Alpe-Adria v Ljubljani.

Letošnja tema projekta je Potujem, torej sem in na to temo smo pripravili turistični paket Moja meja / Il mio confine ter kratek promocijski spot, ki ga je mogoče všečkati na Facebooku TZS. Glasovanje poteka od srede 25. januarja od 8. ure dalje do srede 1. februarja do 17. ure.

 

Drsanje na ledu

Tudi to zimo so na goriškem Travniku postavili "mestno" drsališče. Vstop so imeli seveda vsi, tako profesionalni drsalci, kot čisto začetniki. Obratovalo je čez cel december od jutra do večera. V zgodnjih urah, ko je večina ludi bila v službah, pa je bilo drsališče precej neobljudeno. Priložnost je bilo dobro izkoristiti in to so storili dijaki naših šol, ki so se med svojimi urami športne vzgoje s kolesi podali proti drsališču in se za dobro uro in pol preizkušali v piruetah oz. v navadnem peljanju brez padcev. Prve so si upali seveda "profesionalci", drugo pa "čisti začetniki". Slednji so se, malo za šalo in malo zares, kdaj pa kdaj poslužili tudi plastičnega - otrokom namenjenega - delfinčka. Zabave ni pogrešal skoraj nihče, nekateri so se nečesa naučili, preživeli pa so čisto vsi ...

FaLang translation system by Faboba
High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT